abr. 16, 2015
itineri.de

Sachsenhausen: de KZ a Núm. 1

Berlín, abril de 2015
INFO@itineri.de

Un passeig per Unter den Linden o per la East Side Gallery, una visita al Museu Jueu, el Memorial de l’Holocaust o la solitària torre de l’Església de la Memòria… tot plegat ajuda a conèixer i entendre gran part de la història europea del segle XX, amb epicentre, en bona mesura, en territori alemany. Tot i això, l’estada a Berlín no serà completa sense conèixer un dels molts camps, de concentració o extermini, on milions d’éssers humans van ser torturats i assassinats amb esgarrifosa fredor. Sachsenhausen, situat a la població d’Oranienburg, és a només 35 kilòmetres del centre de la capital alemanya, i itineri.de us hi acompanya i us documenta en la vostra visita.

Memorial i museu

L’actual Memorial i Museu Sachsenhausen ha viscut diferents etapes al llarg de la seva existència. En un primer estadi, a partir de 1933, els nazis van utilitzar el recinte d’una fàbrica en desús com a presó on confinaven els seus opositors polítics. És a partir de 1936 quan el KZ Sachsenhausen inicia la seva lamentable activitat (KZ són les lletres amb què es designaven, en alemany, els camps de concentració): jueus, gitanos, homosexuals i d’altres “indignes”, segons els nazis, hi seran tancats, torturats i assassinats fins als últims dies de la Guerra. Milers de persones van morir de gana, per malalties i treballs forçats, o víctimes de les sistemàtiques operacions d’extermini dutes a terme per les SS.

Alliberat per les tropes soviètiques i poloneses l’abril de 1945, Sachsenhausen passarà a ser el “Camp especial Núm. 7” l’agost del mateix any. Les autoritats de la Unió Soviètica hi van mantenir tancats sobre tot militars nazis, que ara ocuparíen els mateixos barracons on fins poques setmanes abans havien estat vexats i torturats els seus detinguts. L’any 1948, el camp va passar a ser el “Núm. 1”.

No dubteu a contactar-nos per conèixer Sachsenhausen de la ma de qui us ajudarà a interpretar el que veieu, i us explicarà allò que no veieu. Podeu fer-ho a través d’aquest formulari o bé enviant-nos un correu electrònic a INFO@itineri.de!

(c) imatge: Olga R. Trujillo

Seguiu-nos a www.facebook.com/itineri.de i també a Twitter (@itineri_de), i compartiu l’article mitjançant els enllaços de sota!

Leave a comment

Logotipo de Pago estándar
Call me! - Ferran Porta: Unknown
www.flickr.com
Elementos de itineri.de Ir a la galería de itineri.de