oct. 24, 2011
itineri.de

Treballar a Alemanya

Berlín, 24 d’octubre de 2011
INFO@itineri.de

+ Aquest article d’itineri.de ha estat publicat per La Vanguardia el dia 9.04.2012

La crisi colpeja amb duresa i no són pocs els qui, de Catalunya estant, miren nord enllà, considerant la possibilitat de marxar a treballar a l’estranger. Alemanya és al punt de mira de molts catalans que volen o bé trobar una feina per deixar l’atur enrere, o bé canviar la que tenen per una que els suposi millors condicions i perspectives laborals. No en va, el país que governa Angela Merkel des de 2005 té una taxa d’atur inferior al 7% (setembre 2011) i necessita 200.000 treballadors estrangers, anualment, per cobrir llocs de treball qualificats.

Com buscar feina?

D’entrada cal ser conscient que per trobar una feina interessant a Alemanya… cal parlar alemany. L’obvietat és sagnant, però no són poques les persones que (es) pregunten si és possible trobar-ne sense coneixements de la llengua de Goethe. Possible ho és, però les probabilitats que la feina que eventualment es trobi sigui tan atractiva com l’interessat voldria són més aviat escasses. Conscients d’això, el número d’estudiants de llengua alemanya a Catalunya s’ha incrementat considerablement aquests últims mesos (vídeo de Barcelona TV).

Un cop superada la barrera lingüística, la segona fase del procés és pròpiament la cerca de feina. En aquest sentit, la Bundesagentur für Arbeit (BA) (Agència Federal d’Ocupació) ofereix els seus serveis tant als eventuals empleats (Arbeitssuchende) com als empleadors (Arbeitgeber), i ho fa també en tant que membre de la xarxa EURES, que fomenta la mobilitat laboral dins la Unió Europea. Sabedora de l’interès de molts estrangers per treballar a Alemanya, la BA dedica recursos econòmics i personals al seu Centre de Mediació d’Ocupació Internacional (ZAV són les seves sigles en alemany), a través del qual canalitza aquest fluxe.

També via internet és possible accedir a centenars d’ofertes laborals, gràcies a diferents recursos online. Aquests són alguns dels més populars a Alemanya:

www.stepstone.de
www.monster.de
www.jobstairs.de
+ www.careerjet.de

www.kimeta.de
+ www.myjobnextdoor.com
+ http://fazjob.net
+ www.jobpilot.de
+ www.zeit.de/jobs
+ www.academics.de
+ http://efinancialcareers.de

Nova vida a l’estranger

Iniciar un projecte personal i laboral a l’estranger implica, normalment, començar de zero en un entorn cultural que, d’entrada, ens és aliè. Probablement només tenim en ment estereotips sobre els habitants del país d’acollida. En el cas d’Alemanya i els alemanys, els clixés són de sobra coneguts, però el temps i les pròpies experiències acaben revelant a cadascú si alguns d’ells s’ajusten a la realitat. Per informar-se prèviament i minimitzar les possibilitats de patir un xoc cultural, hi ha diverses opcions: Tatsachen über Deutschland (“Fets sobre Alemanya”) ofereix dades bàsiques per fer-se una composició de lloc inicial. Per la seva banda, la BA ofereix una completa guia amb informacions d’interès sobre tot allò relacionat amb el món laboral (seguretat social, impostos, etc.), i també en un àmbit més genèric (“Com trobar un pis”, “Cotxe i carnet de conduir” o “Dialectes regionals”, entre d’altres).

Aquest reportatge de la televisió alemanya Deutsche Welle ofereix un retrat de la complicada situació laboral a Catalunya i al conjunt de l’Estat, prenent com a fil conductor el cas d’un jove arquitecte a l’atur. També la cadena franco-alemanya ARTE ha ofert, en els últims mesos, reportatges sobre el tema, com aquest i aquest.

Leave a comment

Logotipo de Pago estándar
Call me! - Ferran Porta: Unknown
www.flickr.com
Elementos de itineri.de Ir a la galería de itineri.de